Taidemuseot Turussa

  • tehnyt

Pääkaupunkiseudun taidemuseot eivät ole ainoita vierailun arvoisia kohteita laadukkaiden taidemuseoiden annista nauttivalle. Suomen entinen pääkaupunki Turku on myös kulttuurin kehto ja tarjoaa historiallisten nähtävyyksien ohella useamman taidemuseon, joissa on sekä pysyviä että vaihtuvia taidenäyttelyitä ympäri vuoden. Kolme suurinta taidemuseota Turussa ovat Aurajoen rannalla uljaana seisova Wäinö Aaltosen museo, Ars Nova -museo sijaiten niin ikään Aurajoen rannalla ja lähellä keskustaa Puolalanmäellä sijaitseva Turun taidemuseo.

Wäinö Aaltosen Museo

Valkoinen ja erikoisen muotoinen taidemuseorakennus on yksi Turun maamerkkejä. 1967 valmistunut rakennus on arkkitehtisuunnittelijapariskunta Matti ja Irma Aaltosen suunnittelema. Taiteilija Wäinö Aaltonen antoi myös oman taiteellisen panoksensa rakennuksen suunnittelutyöhön. Eri korkeudella olevista tasoista koostuva rakennus toteutettiin ympäristöönsä sopivana ja jokirannan pengermäistä rakenteellista teemaa hyödyntävänä.

Noin puolet näyttelytiloista varattiin itse mestarin töille pysyviksi näyttelytiloiksi. Tämän lisäksi tiloissa on kaksi erillistä tilaa, joissa järjestetään säännöllisesti vaihtuvia taidenäyttelyitä. Näyttelytilat hyödyntävät luonnonvaloa, joka tulee niihin rakennuksen keskelle tehdystä viheralueesta ja laajoista lasiseinistä. Tiloja voidaan sisustaa hyvän tunnelman luomiseksi ja toisinaan erilaisia väliseiniä tapetoidaan https://www.kotitapetti.fi/ -verkkokaupan laajasta valikoimasta saatavilla olevilla tapeteilla.

Vaihtuvat näyttelyt esittelevät niin klassista maalaustaidetta kuin ajankohtaisia paikallisten taiteilijoiden töitä. Näyttelytiloja muokataan ja yhdistellään näytteilleasettajien tarpeiden mukaisesti. Toisinaan tiloissa järjestetään konsertteja ja erilaisia tapahtumia, jotka sopivat hyvin monenlaiseen makuun.

Turun Taidemuseo

Klassinen taidemuseorakennus Puolalanmäen huipulla on arkkitehtonisestikin näkemisen arvoinen historiallinen rakennus. Linnaa muistuttavan taidemuseorakennuksen suunnittelija oli Gustaf Nyström, joka toimi yliopistolla arkkitehtuurin professorina. Rakennus oli Suomessa valmistuessaan 1904 toinen taidemuseokäyttöön suunniteltu ja toteutettu tilakokonaisuus.

Turun Taidemuseolla on laaja oma kokoelma taidetta niin maailmalta kuin suomalaisilta taiteilijoilta. Kokoelma on kasvanut niin omien hankintojen kuin lahjoituksien avulla. Laajan kokoelman ansiosta Turun taidemuseo saakin säännöllisesti pyyntöjä teosten lainaamiseksi muihin museoihin Suomessa ja ulkomailla. Yhtä lailla Turun Taidemuseo esittelee mielenkiintoisia töitä lainaten teoksia näyttelyihin maailmalta ja yhdistellen näytteille asetettavia töitä omien kokoelmien töiden kanssa.

Aboa Vetus & Ars Nova

Nykytaiteen ystävä ei tule pettymään Turun Aboa Vetus & Ars Nova -museon näyttelyihin. Aivan jokirannassa sijaitseva moderni museo on yllättäen alun perin ollut perinteisen Rettigin suvun huvila. Muokkaustyö nykytaiteen museoksi on onnistunut upeasti ja nykytaiteen museo on tyylikkäästi sovitettu arvokkaaseen historialliseen ympäristöön vanhan suurtorin ja Tuomiokirkon läheisyyteen.

Museon omistava säätiö päätti pelkän nykytaiteen sijasta esitellä museossa myös historiallista arkeologiaan keskittyvää näyttelyä johtuen rakennustöiden aikana löytyneistä mittavista arkeologisista löydöistä. Vaihtuvat nykytaiteen näyttelyt puolestaan esittelevät niin abstraktia taidetta kuin perinteisempää taideilmaisutraditiota jatkavien mielenkiintoisten taiteilijoiden töitä.

Yhteenveto

Turun kolme tärkeintä taidemuseota sijaitsevat lyhyen matkan päässä toisistaan. Turussa vieraileva taiteen ystävä voi yhdessä päivässä saada reilun annoksen monipuolista taidetta. Jokainen Turun taidemuseo on vierailun arvoinen.