Peilin historiaa

  • tehnyt

Kerro kerro kuvastin, ken on maassa kaunehin? Lähes kaikki Disney-elokuvien parissa kasvaneet tunnistavat varmasti tämän lausahduksen Lumikki-tarinasta, jossa Lumikin ilkeä äitipuoli kysyi peililtään, löytyikö jostakin tätä kauniimpi olento. Tiedämme, että tarina ei päättynyt ilkeän äitipuolen kannalta kovin hyvin, mutta Lumikki puolestaan löysi unelmiensa prinssin monien omituisten sattumusten jälkeen.

Peilien värikäs historia

Lumikki ei kuitenkaan ole ainoa tarina, jossa peili on läsnä. Itse asiassa peilin historia on varsin värikäs ja mielenkiintoinen, mutta moni meistä ei välttämättä tule koskaan miettineeksi sitä, mistä peilit ovat tulleet ja millainen asema niillä on ollut vuosien saatossa.

Jos olet kiinnostunut peileistä, voit myös vierailla erilaisissa museoissa, joissa peileistä on tehty yksi eniten kävijöitä vetävistä nähtävyyksistä. Yksi kuuluisimmista ja suosituimmista peilimuseoista onkin japanilaisen nykytaiteilija Yayoi Kusaman luoma Infinity Mirrors –konsepti, jossa koko huone on täytetty erilaisilla peileillä luoden huoneeseen loputtomasti jatkuvan tilan tunnelmaa. Lisäksi huoneita on koristeltu monilla eri elementeillä, kuten valoilla, jolloin ne heijastuvat lukuisista peileistä koko tilaan. Yayoi Kusaman Infinity Mirrors –näyttelyitä on esillä ympäri maailmaa, muun muassa Los Angelesissa, Lontoossa, Rotterdamissa, Chicagossa, Tokiossa ja Brisbanessa, sekä onneksi myös hieman lähempänä koti-Suomea, Tanskan Humlebækissa.

Peiliä on pidetty aikoinaan todella arvokkaana esineenä, joihin vain varakkaammilla on ollut rahaa. Esimerkiksi keskiajalla lasi oli kallista tuontitavaraa ja peilien valmistuksessa käytettävä peililasi oli vieläpä kaiken lisäksi kovalla kädellä verotettu tuontitavara. Tästä syystä keskiajalla peilejä pidettiin vain kaikkein varakkaimpien perheiden ja aateliston arvotavarana.

Rokokoon aikana peileistä kasvoi merkittävä osa sisustusta. Aikakauden mukana esimerkiksi suurista seinäpeileistä tuli osa monen palatsin ulkoasua. Hieman myöhemmin peilin merkitys kauneudenhoidossa huomattiin, jolloin pukeutumis-, toaletti- ja meikkipeilit alkoivat yleistyä. Peilien määrästä alkoi kasvaa merkki varallisuudesta – mitä enemmän peilejä, sen enemmän valoa, sen enemmän varallisuutta. Tästä syystä esimerkiksi kuuluisan Versaillesin palatsi sisustettiin aikoinaan lähes pullolleen erilaisia peilejä. Nopeasti tämä paljon puhuttu trendi levisi myös muualle Eurooppaan.

Tiedämme tänä päivänä, että historian ensimmäiset peililasit valmistettiin keskiaikana. Juuri venetsialaiset keksivät valmistaa peilejä puhalletusta lasista. Koska lasi meni helposti rikki, sen ympärille keksittiin valmistaa erillinen kehys, joka auttoi suojaamaan lasia – ja näin nykyisin tunnettu peili on saanut alkunsa.

Peilin kehykset ovat luonnollisesti heijastaneet vuosisatojen varrella oman aikakautensa tyylisuuntauksia ja makutottumuksia, ja tänä päivänä meillä onkin mahdollisuus sisustaa kotimme lähes kaikenlaisilla eri peileillä aina mahtipontisista Barokki-aikakauden kehyksistä minimalistisiin ja kehyksettömiin peileihin.

Löydät suuren valikoiman peilejä osoitteesta rorfokus.fi aina ilmaisella ja nopealla toimituksella. Peilien valikoima tarjoaa tälläkin hetkellä jopa satoja eri peilejä aina valtavan kokoisista peilikaapeista pieniin ja käteviin meikkipeileihin. Voit tilata verkkokaupasta siis juuri sen muotoisen ja kokoisen peilin kuin itse haluat, ja hankkia sitten peiliin vaikkapa mahtipontista Barokki-aikakautta mukailevat kehykset tai sisustaa modernimpaan tapaan peileillä vaikkapa täysin ilman kehyksiä. Kun olet oppinut tämän artikkelin myötä hieman enemmän peilien historiasta, tulet myös näkemään kotisi seiniä koristavat peilit täysin eri tavalla!