Tärkeänä osana monen matkaa on paikallisissa museoissa vierailu. Museot ovat loistava keino päästä syvemmälle matkakohteen historiaan, nykypäivään ja jopa tulevaisuuteen, ja niissä vierailu onkin erityisesti kulttuurin ja historian ystäville yksi ehdottomista ykköskohteista.
Reissaajan opas museoissa vierailuun ulkomailla
Museoihin pääsee sekä opastetuilla kierroksilla että omatoimisesti. Opastettu kierros toki maksaa yleensä hieman enemmän, mutta tällöin matkaajan ei juurikaan tarvitse suunnitella vierailua, toisin kuin omatoimisella kierroksella. Siksi päätimmekin koota pienen reissaajan oppaan omatoimiselle vierailulle museoissa ulkomailla (ja miksei myös kotimaassa). Näiden vinkkien avulla voit säästää sekä rahaa että aikaa ja varmistaa, että vierailu sujuu mahdollisimman sujuvasti!
Varaa liput etukäteen netissä
Lippujen varaaminen etukäteen netissä voi säästää sekä aikaa että rahaa. Usein mitä aikaisemmassa vaiheessa liput ostaa, sitä enemmän myös hinnassa voi säästää. Lippujen varaaminen netissä on suositeltavaa erityisesti valtavan suosittujen museoiden, kuten Louvren, Uffizin, Auschwitzin keskitysleirimuseon sekä Madame Tussaudsin vahamuseon suhteen, sillä lipputiskillä omaa vuoroa voi helposti joutua odottamaan jopa useita tunteja. Lisäksi kannattaa muistaa, että jotkut museot hyväksyvät päivässä vain rajoitetun määrän vierailijoita, ja liput saatetaan myydä loppuun joskus jopa useita päiviä aikaisemmin, erityisesti vilkkaan sesongin aikana.
Vieraile vilkkaan sesongin ulkopuolella
Jos vaalit omaa rauhaa, etkä halua viettää päivää väentungoksessa, suosittelemme suunnittelemaan museovierailun sesongin ulkopuolelle, mikäli se vain on mahdollista. Myös arkipäivät ovat usein rauhallisempia kuin viikonloput. Osa maksullisista museoista tarjoaa myös tiettynä päivänä viikossa tai kuukaudessa ilmaisen sisäänpääsyn, joka voi olla loistava tapa säästää matkabudjetissa, mutta samalla myös ihmismassoja karttavan matkailijan painajainen. Jos budjetti ei ole liian tiukka, näitä ilmaispäiviä kannattaa välttää, jolloin myös itse museokierroksesta saa todennäköisesti enemmän irti.
Varaudu oikealla vaatetuksella
Erityisesti ulkoilmamuseoissa sää ratkaisee. Syöminen ennen museossa vierailua on myös suositeltavaa, sillä erityisesti suurten ja suosittujen museoiden kahvilat ovat usein naurettavan kalliita. Evääksi voi ottaa mukaan esimerkiksi energiarikkaan välipalapatukan ja vesipullon, sillä harvat museot sallivat näyttelyissä muita ruokia tai juomia. Myös kenkien mukavuuteen kannattaa panostaa kunnolla, sillä museoita kiertäessä askelmittariin kertyy yllättävän monta askelta. Moneen säähän sopivat Rieker kengät ovat loistava vaihtoehto, sillä niillä jaksaa kierrellä suuremmassakin museossa useiden tuntien ajan.
Suunnittele kierros etukäteen
Erityisesti suurissa museoissa aika tuntuu valuvan käsistä ja ennen sulkemisaikaa monelle tulee jopa kiire. Museon karttoja saa monissa tapauksissa ilmaiseksi suoraan museon nettisivuilta tai viimeistään sisäänkäynnillä. Erityisesti isolla joukolla vierailtaessa pelisäännöt on hyvä sopia etukäteen ja yhteinen kokoontumispaikka voidaan asettaa tietylle kellonajalle, jotta jokainen saa kiertää rauhassa omat suosikkikohteensa.
Huomioi turvatarkastus
Museoiden turvallisuuden vuoksi lähes kaikissa tärkeimmissä museoissa joudut todennäköisesti menemään pienen turvatarkastuksen läpi. Tarkastuksessa tarkastetaan yleensä sekä laukut että vierailijat. Suuria laukkuja ei kannata kantaa mukana, sillä ne joutuu usein jättämään säilöön museon aulaan. Kiireisinä päivinä turvatarkastuksessa voi vierähtää jopa useita kymmeniä minuutteja, mutta tällöin kannattaa pitää mielessä kullanarvoinen vinkki siitä, että monilla museoilla on useampia sisäänkäyntejä. Jos jono sisään näyttää liian pitkältä, voit yhtä hyvin tehdä pienen kierroksen museon tiluksille ja tarkastaa, onko muilla sisäänpääsyillä vähemmän jonoa.