Museot maailmalla – venäläistä loistoa

  • tehnyt

Pietarissa käydessä kannattaa ehdottomasti vierailla ainakin kahdessa museokohteessa. Molemmissa saa helposti kulumaan aikaa useampia tunteja, tai vaikka päiväkausia, joten aikaa kannattaa varata runsaasti kiertelyyn. Pietarissa museot ovat maanantaisin suljettuina, ja usein jonain päivänä viikosta niissä voi olla poikkeavat aukioloajat. Kannattaa siis aina tarkistaa ennen lähtöä kuinka museo on auki.

Eremitaasi

Yksi maailman upeimmista ja loistossaan ainutlaatuisista museoista on Pietarissa sijaitseva Eremitaasi. Tämä keisarillisessa Talvipalatsissa pääosin sijaitseva museo tarjoaa kävijöilleen yli 350 huoneellista nähtävää, ja lisäksi museoon kuuluu myös muita rakennuksia. Jos museon kaikki kohteet kiertelee, tulee kävelymittariin 22 kilometriä, joten yhden päivän aikana ei kannata ottaa tavoitteeksi kiertää ihan kaikkea mitä museolla on tarjota.

Tämän vuoksi on hyvä hieman etukäteen suunnitella museopäivän sisältöä ja tutustua Eremitaasin tarjontaan. Näin voi valikoida sieltä itseään eniten kiinnostavat kohteet, ja jättää loput seuraavaan kertaan. Itsenäisen tutustumisen lisäksi esimerkiksi museon aarrekokoelmaan pääsee tutustumaan vain opastetulla kierroksella, joten tämä on hyvä huomioida päivän sisällön suunnittelussa.

Vähiten jonottamista tähän suosittuun museoon tulee arkipäivisin. Liput museoon voi ostaa paikan päältä, mutta myös netistä etukäteen hieman kalliimman lipun ostamalla välttää jonotuksen lipun myynnissä. Ilmainen sisäänpääsypäivä Eremitaasiin on kuun ensimmäisinä torstaipäivinä, sekä 7.12, mutta tuolloin on syytä varautua melkoisiin jonoihin. Nämä ovat siis myös päiviä, jolloin ei välttämättä kannata museoon lähteä, jos ei halua kierrellä tungoksessa.

Venäläisen taiteen museo

Eremitaasin lähettyvillä sijaitsee myös toinen merkittävä museokokoelma, nimittäin Venäläisen taiteen museon rakennukset. Tämä museokokonaisuus pitää sisällään yli 400 000 taideteosta. Museo on avattu yleisölle jo vuonna 1895, ja sen pitkän historian aikana kokelma on kasvanut siis todella merkittäväksi.

Vanhimmat taideteokset museossa ovat 900 -luvulta. Museossa on myös nykytaidetta, eli sen kokoelmia kasvatetaan jatkuvasti. Tämä museo on suljettu tiistaisin, ja sielläkin suositeltavinta on vierailla arkisin loma-aikojen ulkopuolella ruuhkien välttämiseksi.