Museot maailmalla – Tallinnan KGB-salaisuus

  • tehnyt

Veljeskansamme Viron historia on ollut pitkälti Neuvostoliiton käsipuolessa kulkemista. Nyt maan itsenäistyttyä jo aikaa sitten, alkavat agenttikuviot olla historiaa, ja kylmän sodan aikaiselle toiminnalle voidaan jo yhteistuumin hieman hymähdellä. Nykyisin Viru-hotellissa toimii KGB-museo, joka on avoin yleisölle. Opastettuja kierroksia museoon järjestetään useampia päivittäin.

Viru-hotelli

Tallinnan maamerkkinä näkyvä Viru-hotelli rakennettiin suomalaisvoimin vuosina 1969-1972. Työn valmistuttua poistuivat suomalaiset kentältä, ja neuvostoliittolaiset tekijät tulivat viimeistelemään hotellin omien tarpeidensa mukaiseksi. Kerroksia hotellissa oli virallisesti 22. Näiden lisäksi oli myös “salainen” kerros 23, johon rakennettiin Neuvostoliiton tiedustelupalvelun KGB:n komentokeskus. Tätä kerrosta ei virallisesti siis ollut, vaikka toki sen olemassaolosta esimerkiksi hotellin henkilökunta tiesi.

Tuolloin kylmän sodan aikoihin ulkomaalaiset koettiin Neuvostoliitossa uhkana, mutta länsivaluuttaa tarvittiin, samoin tietoja. Hotellin työntekijöillä oli tiukat säännöt että ulkomaalaisten kanssa ei saanut keskustella, eivätkä paikalliset asukkaat olleet hotelliin tervetulleita. Ainoastaan hotellin valuuttabaariin sai tulla syystä tapaamaan ulkomaalaisia vieraita, ja tällöin tapaamisia valvottiin tarkasti.

Se oli puutteen aikaa neuvostovirossa, ja hotelli olikin melkoinen poikkeus Tallinnan keskellä. Se oli kuin oma pieni valtakuntansa. Hotellissa oli valtavan suuri keittiö, suurempi kuin nykyään, ja siitä pidettiin huoli ettei mistään ollut puutetta. Henkilökuntaa oli enemmän kuin hotellissa asukkaita. Hotellissa oli hyödykkeitä, joita ei muualta maasta saanut, ja työpaikka hotellissa olikin monelle unelmien täyttymys.

Yksi parhaista tehtävistä oli kerrosvahdin työ, koska siinä pääsi vastoin yleisiä sääntöjä kosketuksiin asiakkaiden kanssa. Kerrosvahdin tehtävänä oli siis kirjata ylös asiakkaiden kulkemisia ja tekemisiä. Koska ulkomaalaiset asiakkaat tiesivät, että länsimaalaisilla tavaroilla oli kysyntää, kävi kauppa vinhasti asiakkaiden ja kerrosvahtien välillä. Mm. purukumit, kondomit ja sukkahousut olivat hyödykkeitä joita maassa kaivattiin kiihkeästi.

KGB-kerros

Portaita pitkin pääsee salaiseen kerrokseen 23. Huoneita siellä on kaksi, joista toinen oli sisustettu hotellinjohtajan huoneen tapaan. Varusteina huoneessa oli kaksi suoran linjan puhelinta, punainen ja valkoinen. Huoneesta käsin valvottiin kaikkia Tallinnaan ja sen kautta muualle maahan saapuvia ulkomaalaisia.

Tallinnasta poistuttiin vain luvan kanssa, ja tuolloin kuljetus oli otettava Viru-hotellista. Kuljettajana oli KGB:n agentti. Hotellihuoneissa oli mikrofoneja ja kuunneltavia puhelimia, ja agentit olivat KGB-huoneessa aina valmiudessa toimimaan.