Museot maailmalla – kaunis Vasa Ruotsissa

  • tehnyt

Vasa-laivan tarina

Kuninkaallisen laivaston kaunis lippulaiva Vasa lähti yli 300 vuotta sitten – vuonna 1628 – ensimmäiselle matkalleen Tukholmasta, mutta upposi pian kaupungin edustalla. 333 vuotta tämän jälkeen laiva nostettiin meren pohjasta. Kun Vasaa ensin oli kyllästetty 17 vuoden ajan säilöntäaineella, laitettiin se vuonna 1990 esille Vasa-museoon, joka sijaitsee Tukholmassa.

Vasa-laiva on lajissaan ainutlaatuinen ja 98 -prosenttisesti alkuperäinen, kaunis puinen alus. Laivassa on valtava määrä pieniä veistoksellisia yksityiskohtia ja puuveistoksia, ja se onkin todella upea näyte 1600 -luvun kädentaidoista.

Vasan uppoamiseen on monia syitä, ja sen rakentamisessa ilmeni ongelmia. Laiva rakennettiin Tukholmassa sijaitsevalla telakalla. Puutavaran saannissa oli ongelmia, ja laivaan tehtiin myös muutoksia alkuperäiseen suunnitelmaan kuninkaan käskystä. Mm. ylimääräinen tykkikansi oli yksi näistä muutoksista, minkä vuoksi alkuperäisiä piirroksia muutettiin pohjan osalta. Tämä puolestaan tuotti ongelmia, sillä rakennustyöt oli jo siinä vaiheessa aloitettu.

Laivaa koristeltiin ylenpalttisen runsaasti raskain puuveistoksin ja koristein, mitkä ovat tänä päivänäkin henkeäsalpaavan upeita. Ne puolestaan tekivät laivasta todella painavan, liian painavan. Laivanrakentajina oli sekä ruotsalaisia että hollantilaisia, ja mittayksiköt olivat tuohon aikaan maissa erilaisia. Siitä johtunee että laiva rakentui vinoon, mikä puolestaan painavan veistoskuoman kanssa aiheuttivat yhdessä laivan nopean kallistumisen ja uppoamisen miltei heti vesillelaskun jälkeen. Viime hetken muutostyöt pohjassa eivät ainakaan parantaneet laivan vakautta, ja Vasa rakennettiin siis alusta alkaen merikelvottomaksi, vaikka sen piti olla laivastonsa upein alus.