Museo

 • tehnyt

Museo

[IMAGE=dDiOlwePZN35.jpg]

Museoilla on yhteiskunnassa oma tärkeä tehtävänsä. Museoiden tehtävänä on tallettaa ja säilyttää menneistä esineistä ja asioista kertovia muistoja tuleville sukupolville. Museoiden tehtävänä on myös tiedon välittäminen, näyttelyiden ja opetuksen järjestäminen sekä omaan alaan liittyvä neuvonta.

Erilaiset museot

Suomessa ja koko globaalissa maailmassa on paljon erilaisia museoita. Tunnettuja kansallismuseoita, ulkomuseoita ja luonnontieteellisiä museoita löytyy eri puolilta maapalloa. Suomessa kuuluisia museoita ovat muun muassa Ateneum ja Suomen Kansallismuseo.

Ympäri maailman löytyy paikalliseen ja maakunnalliseen kulttuurihistoriaan, valokuvaukseen ja taiteeseen liittyviä museoita. Yhteiskunnallisesti merkittävien henkilöiden tuottamaa taidetta, keksintöjä tai kirjallisuuden helmiä voi löytää museoiden kattavista valikoimista.

Ulkomuseoiksi sanotaan museoalueita, joissa muun muassa nostalgia maalaistaloja tai kartanoita piha-alueineen on talletettu sekä nykyisille että tuleville sukupolville. Luonnontieteellinen museo tutkii, tallentaa ja esittelee lähellä olevaa ympäristöä ja luontoa.

Nykyaikaisessa luonnontieteellisessä museossa voi perehtyä esimerkiksi evoluution aikaansaannoksiin, luustokokoelmaan, maailman luonnon monimuotoisuuteen ja monia kansakuntia sekä yksittäisiä henkilöitä koskeviin aiheisiin. Akuutteihin aiheisiin kuuluu esimerkiksi koko ihmis-, eläin- ja kasvikuntaa koetteleva nopeasti etenevä ilmastonmuutos.

Mitä sanalla “museo” tarkoitetaan?

Museo tarkoittaa antiikin Kreikan sanaa museion, jossa taiteiden ja tieteiden jumalattarilla oli oma koulunsa tai tutkimuslaitoksensa. Ensimmäisiin tunnettuihin museoihin kuuluva laitos sijaitsi Egyptin Alekssandriassa. Museum sanaa on vuorostaan latinaa ja tarkoittaa paikkaa, joissa käytiin avartavia, henkisiä keskusteluja. Useimpien museoiden yhteydessä on nykyään kahviloita ja museokauppoja. Nykyaikaiset museossa vierailijat haluavat museokäynneiltään mieleenpainuvia elämyksiä kätevä ja suuntaa antava markkinatutkimus valaisee mitä kävijät museovierailuiltaan haluavat.

Suomalaiset taidemuseot

Taidemuseo on tarkoitettu kuvataiteen esittelyyn yleisölle ja sille on varattu oma riittävä tila, joka voi olla joko julkisessa tai yksityisessä omistuksessa. Taidemuseot erovat taidegallerioista sillä tavalla, että taidemuseoissa työskentelee myös taidehistorialliseen toimintaan liittyvää, osaavaa henkilökuntaa. Taidemuseot järjestävät eri teemoihin liittyviä ja yksittäisten henkilöiden tekemiä taideteoksia. Taidemuseoiden tavoitteena on kuvataiteesta ja taiteen tuntemuksesta tiedottaminen erilaisten näyttelyiden ja tilaisuuksien avulla. Taidemuseot kouluttavat omaa henkilökuntaansa vastaamaan osaltaan nykyajan ja nykytaiteen tuomiin haasteisiin.

Aluetaidemuseoiden henkilökunta toimii asiantuntijoina visuaaliseen kulttuuriin ja taiteeseen liittyvissä kysymyksissä. Aluetaidemuseoiden tärkeänä tehtävänä on pitää yllä erilaista tutkimus-, tallennus- ja näyttelytoimintaa ohjaamalla ja edistämällä paikallisen taidemuseon toimintaa alueellaan.

Suomesta löytyy 16 paikallista aluetaidemuseota, jotka toiminnallaan haluavat lisätä yleisön tietoisuutta kaikesta kulttuuriin ja taiteeseen liittyvistä asioista. Erittäin tunnettu ja persoonallinen Nykytaiteen museo Kiasma seuraa aina kuvataiteen viimeisimpiä trendejä maailmassa. Museo haluaa rikkoa rajoja positiivisesti kaikessa siinä, mitä taiteeksi kutsutaan.

Museokortin voi tilata itselle, muille perheenjäsenille ta ystäville kätevästi verkosta. Museokortti on aina voimassa huikeat 13 kuukautta ja kortin voimassaoloaika alkaa käyttäjän ensimmäisestä käynnistä museossa. Museoissa on taidenäyttelyitä ja tapahtumia jokaiseen makuun. Jos museokortti uhkaa vanhentua, eli voimassaoloaika alkaa olla ohi, niin museokortin voimassaoloaikaa voi jatkaa kätevästi netissä. Museoissa käyvät kaikenikäiset eli vierailijoita on vauvasta vaariin ja mummuun asti.

Taidemuseoiden valtakunnallinen museo Suomessa on Valtion taidemuseo.

Aluetaidemuseoita Suomessa ovat seuraavat:

 • Helsingin taidemuseo, (Uusimaa)
 • Tampereen taidemuseo (Pirkanmaa
 • Etelä-Karjalan taidemuseo, Lappeenranta (Kymen lääni)
 • Turun taidemuseo (Varsinais-Suomi)
 • Kemin taidemuseo (Lappi)
 • Hämeenlinnan taidemuseo, (Kanta-Häme)
 • Jyväskylän taidemuseo (Keski-Suomi)
 • Kuopion taidemuseo (Pohjois-Savo)
 • Joensuun taidemuseo (Pohjois-Karjala)
 • Mikkelin taidemuseo (Etelä-Savo)
 • Porin taidemuseo (Satakunta)
 • Rovaniemen taidemuseo (Lappi)
 • Lahden taidemuseo (Päijät-Häme)
 • Oulun taidemuseo (Pohjois-Pohjanmaa)
 • Pohjanmaan museo, Vaasa
 • Nelimarkka-museo, Alajärvi (Etelä-Pohjanmaa)