Mielenkiintoisia museokohteita – museolaivat

  • tehnyt

Pommern

Maarianhaminassa on näytteillä rahtipurjealus Pommern. Se on nelimastoinen teräsrunkoinen parkkialus, joka on rakennettu Englannissa vuonna 1903. Miehistöä aluksella oli 26. Alus kuljetti linjaliikenteessä Euroopan ja Etelä-Afrikan välillä rahtia, kunnes ensimmäisen maailmansodan jälkeen se päätyi muutaman mutkan kautta Ahvenanmaalle.

Tämän jälkeen se kulki pääasiassa Euroopan ja Australian välistä matkaa. Pommern on myös voittanut kaksi purjehduskilpailua Australiasta Englantiin. Vuonna 1952 alus siirtyi rahtikäytöstä poistettuna Ahvenmaan omistukseen, ja nyt se on museolaivana yleisön nähtävillä.

Suomen Joutsen

Turussa Aurajoessa kelluu mastoineen kauas näkyvänä maamerkkinä fregatti Suomen Joutsen. Se on osa valtakunnallisen merimuseon Forum Marinumin kokoelmia. Suomen Joutseneen pääsee tutustumaan sen tyylikkäitä sisätiloja myöten kesäaikana.

Alus on valmistunut vuonna 1902 Ranskaan rahtialukseksi, ja se päätyi Saksan kautta Suomeen koulualukseksi vuonna 1930. Aluksessa on vuosikymmenien varrella koulutettu satoja merimiehiä, mutta vuodesta 1991 se on ollut lähinnä tutustumis- ja juhlakäytössä.

Bore

Höyrylaiva Bore on ollut matkustajaliikenteessä aivan viime vuosiin saakka, viimeksi Kristina Cruises -varustamon Kristina Regina -nimisenä aluksena. Bore museoitiin vuonna 2011, ja se on sen jälkeen ollut osana Forum Marinumin museoalusrekisteriä.

Alukseen pääsee tutustumaan Turun Aurajoella, ja siellä järjestetään myös ravintola- ja majoitustoimintaa. Bore on rakennettu vuonna 1960, ja siinä on nähtävillä entisajan huvialusten loistoa ja messingin kiiltoa.