Mielenkiintoisia museokohteita – kotimuseot

  • tehnyt

Kotimuseo on jonkun – usein merkkihenkilön – koti, josta on sittemmin tehty museo. Siellä on tyypillisesti henkilöön liittyvää aineistoa, ja kiinnostus kotimuseoon säilyy niin kauan kuin kiinnostusta kyseiseen henkilöön riittää. Jos henkilön annetaan painua historiaan, häviää myös yleisö. Näin määrittelee Museoliiton pääsihteeri Kimmo Levä Iltalehden artikkelissa, jossa aiheena on “Kotimuseot Suomessa”.

Jean Sibeliuksen Ainola

Suomessa on kotimuseoita joitakin kymmeniä, ja yksi suosituimmista käyntikohteista on säveltäjä Jean Sibeliuksen Ainola. Se on myös kansainvälisesti tunnetuin kotimuseomme. Tuusulanjärven tuntumassa sijaitseva Ainola on vuonna 1904 valmistunut Jean ja Aino Sibeliuksen kotitalo, jossa pariskunta asuivat elämänsä loppuun saakka. Ainolassa on nähtävillä Sibeliusten aikainen elämäntyyli, ja rakennus on pyritty säilyttämään alkuperäisessä loistossaan.

Ainolassa Sibelius sävelsi useita töitään, ja siellä kasvatettiin myös heidän jälkikasvunsa. Sibeliusten aikana Ainolassa vieraili myös lukuisia aikakauden merkkihenkilöitä, sekä heidän Tuusulanjärven rannoilla asuvia kuuluisia taiteilijanaapureitaan. Ainolaan käy tutustumassa vuosittain noin 25 000 vierailijaa.

Elias Lönnrotin Paikkarin torppa

Aivan toisen tyyppinen kotimuseo on Sammatissa sijaitseva Paikkarin torppa. Se on kansallisrunoilijamme Elias Lönnrotin hyvin vaatimaton syntymä- ja lapsuudenkoti, jossa hän asui 1800 -luvulla. Torppa on pieni yksikamarinen hirsitorppa vailla mukavuuksia, ja siellä on yhä nähtävillä muun muassa kansallisrunoilijamme kantele, sekä kehto.

Alpo Jaakolan patsaspuisto

Kotimuseo voi olla myös ite-taiteilijan luoma ympäristö, ja tästä erikoisena esimerkkinä on Loimaalla sijaitseva Alpo Jaakolan patsaspuisto. Jaakola veisti patsaita neljän vuosikymmenen ajan, ja nyt patsaat ovat metsän siimeksessä ilahduttamassa tai ihmetyttämässä yleisöä. Veistoksista on tullut kuin osa luontoa, niin hyvin ne ovat sulautuneet puiden ja pensaiden joukkoon.

Puistossa on töitä noin neljäkymmentä, joista viimeisimmät ovat 1980 -luvulta. Kotimuseotoiminnan ohessa puistossa järjestetään – lähinnä kesäisin – paikallisia kulttuuritapahtumia, kuten konsertteja ja teatteritapahtumia.