Sähkömuseolle on avattu uudet internet-siovut osoitteeseen www.paimionsahkomuseo.wordpress.com. Tämä sivusto säilyy rinnaikisena sivustona vielä toistaiseksi, mutta uusia tietoja ei enää päivitetä.

Museo on poikkeuksellisesti suljettuna la 4.6.2016

------------------------------------------------------------------------------
Paimiolla on vahva sähköinen menneisyys. Vuonna 2012 tuli kuluneeksi 100 vuotta sähköä tuottavan ja jakelevan sähköyhtiön perustamisesta Paimion seudulle. Se oli lähtölaukaus mittavan sähköteollisuuden keskittymiselle Paimionjoen rannalle. Niinpä on luonnollista, että yksi Suomen harvoista sähkön historiaa esittelevistä museoista toimii juuri Paimiossa.

Aivan Paimion keskustassa sijaitseva museo valmistui vuonna 1995. Tänä vuonna vietetään siis museon 20-vuotisjuhlavuotta.  Kolmikerroksisessa graniittikivirakennuksessa toimii kesäisin myös Paimion kaupungin matkailuneuvonta.

Museota yllpitää Paimion Sähkömuseosäätiö, jonka vuonna 1992 perustivat Lounais-Suomen Sähkö Oy
(nykyisin Fortum Oyj), Sähkölähteenmäki Oy (nykyisin YIT Oyj), Paimion kaupunki
ja kotiseutuyhdistys Paimio-Seura ry.

Matkailuneuvonnan lisäksi museon pohjakerroksessa sijaitsevat myös Museopuoti sekä kesäisinkin mukavan viileä Holvikahvila.
Pohjakerroksen toisessa pienessä holvissa on esillä pienoisnäyttely museosäätiön 20-vuotisesta historiasta.

Museon keskikerroksessa esitellään sähköntuotantoa, -siirtoa ja -jakelua esinein ja valokuvin. Sähkö Paimiossa 100 vuotta -juhlavuoden kunniaksi koko keskikerroksen perusnäyttely uusittiin keväällä 2012. Museon ylin kerros uusittiin kokonaan keväällä 2013. Uusi näyttely tuo esiin mm Sähkölähteemäen mielenkiintoisia projekteja, terveydenhuollon historiaa sekä sähkön käyttöä maataloudessa. Näyttelyyn on tuotettu myös audiovisuaalista materiaalia sekä menneen ajan sähkönkäytöstä että nykyhetken sähköisistä ilmiöistä. Kävijä voi myös kokea, miten sähkö havainnollistui plasmapallossa tai tehdä ihmeellisä löytöjä kurkistuskaapista.

Paimion Sähkömuseossa avattiin maanantaina 2.6. vuoden 2014 teemanäyttely Sähkö virtaa – vesivoima Varsinais-Suomessa. Yhteistyössä Mynämäen kunnan kulttuuritoimen kanssa tuotettu kiertonäyttely sisältää kangastulosteille toteutetun tietopaketin varsinaissuomalaisten vesivoimalaitoksien historiasta ja merkityksestä sekä vesivoimalaitoskohtaisia esittelyjä alueen laitoksista. Esiteltävinä ovat Vuolteen voimalaitos Loimaan Alastarolta (Loimijoki), Korvensuun voimalaitos Mynämäeltä (Laajoki), Kosken voimalaitos Salon Perniöstä (Kiskonjoki) sekä Paimionjoen varrella olevat Juvan voimalaitos Tarvasjoelta sekä Juntolan ja Askalan voimalaitokset Paimiosta.

Kesän 2014 teemanäyttely oli yhteistyössä Mynämäen kunnan kulttuuritoimen kanssa suunniteltu ja toteutettu Sähkö virtaa - vesivoima Varsinais-Suomessa -kiertonäyttely. Näyttelyn toteuttamista tuki Museovirasto.

Find us on Facebook
Follow Us